Pizza z szynką

Czas Wykonanie 55 minut Porcji kcal : 266 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Robienie pizzy zaczynamy od zaczynu: drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy wodę i mąkę, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Pizza z szynką – składniki:

Ciasto:
zaczyn:
2 dag drożdży
łyżka mąki
1/5 szklanki letniej wody
2 szczypty cukru

2 szklanki mąki
3 łyżki oliwy
duża szczypta soli
1 szklanka letniej wody

Farsz:
300 g mozzarelli
150 g szynki dobrej jakości najlepiej dojrzewającej
puszka pomidorów
pieprz, sól
bazylia

Pizza z szynką – sposób wykonania:

Robienie pizzy zaczynamy od zaczynu: drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy wodę i mąkę, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę i zaczyn oraz wodę, wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na blaszce wysmarowanej oliwą.

Pomidory z puszki miksujemy na gęsty sos, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, mieszamy. Sosem smarujemy pizzę i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie układamy szynkę i ser w plasterkach, pieczemy jeszcze 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *