Czas 65 minut Porcji 4 kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Placek po węgiersku – składniki :
1 kg ziemniaków
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki (czubate) maki pszennej
2 -3 jajka
przeprawy: sól, pieprz
80 dag szynki wieprzowej
2 łyżki mąki pszennej
olej
2 cebule
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ostra czerwona papryka mielona
Placek po węgiersku – sposób wykonania :
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na silnym ogniu, gdy się zrumieni przekładamy do garnka podlewamy wodą, solimy i dusimy 20 minut a na tej samej patelni obsmażamy cebule pokrojoną w cieniutkie piórka oraz paprykę pokrojoną w paski. Do cebuli wyciskamy czosnek, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka z mięsem, dusimy wszystko do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec przyprawiamy do smaku pamiętając by nie żałować papryki.
Ziemniaki obieramy i tarkujemy na małych oczkach, do masy dodajemy obie maki oraz jajka, przyprawiamy sola i pieprzem. Z masy smażymy placki wielkości talerza deserowego, na jeszcze ciepłe nakładamy porcję mięsa i składamy na pół. Podajemy od razu.