Placki z dyni

Czas 35 minut Porcji kcal : 175 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę miksujemy z jajkami i mlekiem, dodajemy szczyptę soli, gdy ciasto stanie się gładkie bez grudek mąki dodajemy dynię i mieszamy za pomocą łyżki.

Placki z dyni – składniki:

2 jajka
1.5 szklanki mleka
szklanka mąki pszennej
szczypta soli
300 g dyni startej na tarce z grubymi oczkami
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub konfitura

Placki z dyni – sposób wykonania:

Mąkę miksujemy z jajkami i mlekiem, dodajemy szczyptę soli, gdy ciasto stanie się gładkie bez grudek mąki dodajemy dynię i mieszamy za pomocą łyżki. Na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki, z obu stron, które układamy na ręczniku papierowym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *