Placki ziemniaczane

Czas Wykonanie 45 minut Porcji kcal : 270 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Wspaniałe i chrupiące placki ziemniaczane, jest to podstawowy i tradycyjny przepis na to wyśmienite danie.

Placki ziemniaczane – składniki :

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli, pieprz do smaku
olej do smażenia

ulubione dodatki: kwaśna śmietana, cukier itp.

Placki ziemniaczane – sposób wykonania :

Wspaniałe i chrupiące placki ziemniaczane, jest to podstawowy i tradycyjny przepis na to wyśmienite danie.

Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, do tarcia ziemniaków możemy użyć także odpowiedniej maszyny, cebule obieramy i również ścieramy na drobnych oczkach. Masę umieszczamy na sicie aby lekko obciekła, pod sito podstawiamy miskę, jeśli na dnie miski zebrała się mąka ziemniaczana, dodajemy ją do masy.
Ponadto do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy, mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni, łyżką nakładamy dość cienkie i niezbyt duże placuszki, po zrumienieniu jednej strony przewracamy na drugą i również smażymy na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

3 odpowiedzi na “Placki ziemniaczane”

  1. Do tego dodaję jeszcze trochę śmietany – są bardziej chrupiące….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *