Porzeczkowy serowiec

Czas 70 minut Porcji 16 kcal : 340 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Porzeczkowy serowiec – składniki:

Składniki na biszkopt
– 650 gram sera twarogowego z wiaderka,
– 4 jajka,
– szklanka mąki,
– pół szklanki cukru pudru,
– 2/3 szklanki cukru,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– opakowanie cukru waniliowego,
– 4 łyżki oleju,
– 160g margaryny,
– 300 ml dżemu porzeczkowego,
– 50 gram gorzkiej czekolady

Porzeczkowy serowiec – sposób wykonania:

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i wrzucamy po jednym żółtku – mieszamy. Powoli wlewamy olej i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki
(23×28) Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy i przekrajamy na pół.

Margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ponownie ucieramy do dobrego połączenia składników wówczas dodajemy masę serową i całość miksujemy.

W foremce kładziemy blat biszkoptowy i smarujemy go 2/3 masy serowej, na to kładziemy dżem i przykrywamy drugim biszkoptem. Blat smarujemy dżemem i smarujemy pozostałą masą, górę oprószamy czekoladą tartą. Ciasto wstawiamy do lodówki by przeszło smakiem. Polecam.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *