Post przerywany – jak wpływa na zdrowie i czy każdy może z niego skorzystać?

Post przerywany IF (Intermittent Fasting), zwany również oknem żywieniowym, już od kilku lat jest na językach branży dietetycznej. Skąd jego popularność i czym dokładnie jest post przerywany? Komu może pomóc, a komu zaszkodzić? Więcej na ten temat przeczytasz w poniższym artykule.

Czym jest post przerywany?

Post przerywany to sposób odżywiania, który wprowadza okresowe ograniczenia w spożywaniu posiłków. Oznacza to, iż w wyznaczonym oknie żywieniowym można jeść, ale po jego zamknięciu następuje okres postu. Podczas postu jedynym „daniem”, które można przyjąć, jest czysta woda. Zasady są proste, jednak Intermittent Fasting można prowadzić na różne sposoby. Które z nich są najbardziej popularne?

Jakie są rodzaje postu przerywanego?

Istnieją różne warianty postu przerywanego, ale dwa z nich cieszą się największą popularnością. Oto one:

Model TRF (16:8)

Model TRF, to jeden z najchętniej stosowanych form postu przerywanego. Polega on na określeniu okna czasowego, w którym można jeść oraz okresu wstrzemięźliwości. Najczęściej stosowany jest podział 16:8, co oznacza 8 godzin tzw. okna żywieniowego, kiedy to przyjmuje się posiłki i 16 godzin postu. 

Model ADF (5:2)

W przypadku ADF dni tygodnia dzielone są na te, kiedy można normalnie jeść, bez określonego okna czasowego oraz te, kiedy stosowany jest post całkowity. Dzieje się to najczęściej w modelu 5:2, co oznacza, iż przez 5 dni w tygodniu posiłki przyjmowane są normalnie, a pozostałe 2 dni (nie muszą być to 2 dni z rzędu) przeznaczone są na post. 

Podstawowe zasady postu przerywanego – o czym warto wiedzieć?

Podstawową zasadą IF jest oczywiście ustalenie okna żywieniowego i okresu postu. Co prawda nie ma ścisłych wytycznych co do tego, co można jeść, a czego unikać, mimo wszystko warto wziąć pod uwagę kilka wytycznych.

  • Post przerywany to nie zawody na czas. Nie liczy się to, kto najdłużej wytrzyma bez posiłku. Należy podejść do tego zdroworozsądkowo i nie narzucać szybkich efektów. Osoby, które dotychczas jadły posiłki co 3 godziny, bez względu na porę dnia, powinny stopniowo wdrażać i wydłużać okres postu. 
  • Posiłki w trakcie IF powinny być wysokoenergetyczne, aby uniknąć napadów głodu w trakcie postu. Z tego powodu same węglowodany nie są tutaj najlepszym pomysłem. Warto dbać o dostarczanie tłuszczów, białka i w mniejszym stopniu – węglowodanów oraz unikać przetworzonej żywności. 
  • Jeżeli posiłek nie zostanie zjedzony o wyznaczonej porze, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go nieco później. Intermittent Fasting nie polega na tym, aby chodzić z zegarkiem w ręku. Post może trwać 16 godzin, ale równie dobrze 15 lub 18. Jeśli głód nie pozwala normalnie funkcjonować, warto posłuchać swojego organizmu. 
  • Post przerywany to nie dieta, a sposób odżywiania. Bez odpowiedniego bilansu energetycznego nie spowoduje utraty wagi, ale też nie należy traktować go jako sposób na zrzucenie kilogramów. 

Kto może skorzystać z postu przerywanego? 

Post przerywany to idealne rozwiązanie dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia i nie mają czasu na częste posiłki. Mogą oni zastąpić je mniejszą ilością, ale bardziej sycących dań. W tym celu warto rozważyć usługi cateringowe, takie jak te oferowane przez firmę Body Chief, która dostarcza zdrowe i zbilansowane posiłki każdego dnia. Dzięki temu nie trzeba martwić się o przygotowanie obiadu czy kolacji o wyznaczonej porze.

Odpowiednio poprowadzony IF może być także punktem zwrotnym w życiu niektórych osób, zwłaszcza zmagających się z takimi problemami, jak insulinooporność, cukrzyca czy zaburzenia hormonalne. Nie oznacza to jednak, że jest on przeznaczony tylko dla osób chorych. To sposób odżywiania, z którego może skorzystać praktycznie każdy, kto chce cieszyć się lepszym zdrowiem. Post przerywany może również pomóc osobom, które borykają się z uczuciem ciężkości po jedzeniu lub mają problemy ze snem, dzięki dłuższemu okresowi postu, który korzystnie wpływa na trawienie.

Kiedy nie należy stosować postu przerywanego?

Choć Intermittent Fasting jest uznawany za bezpieczny, istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Niestety, post przerywany nie jest rekomendowany:

  • Kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ze względu na większe zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze.
  • Osobom z zaburzeniami odżywiania ze względu na ryzyko nawrotu bądź pogłębienia się problemu.
  • Osobom z problemami układu pokarmowego, ponieważ istnieje ryzyko nasilenia dolegliwości.
  • Osobom intensywnie trenującym lub pracującym fizycznie, gdyż mogą potrzebować stałego dopływu energii.

Czy warto stosować post przerywany?

Jedną z głównych zalet postu przerywanego jest lepsza kontrola ilości spożywanej energii, co może pomóc w redukcji masy ciała. Stąd też wybuch jego popularności. Wiele osób stosuje IF w walce z nadwagą, oczekując natychmiastowych efektów. Niestety, nieodpowiednie podejście do okna żywieniowego może skutkować nadmiernym spożyciem kalorii lub ich deficytem. To z kolei może prowadzić do braku efektów redukcyjnych lub przyrostu masy ciała.

Nadmiar jedzenia w krótkim czasie może także prowadzić do problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha czy wzdęcia. Dlatego, aby czerpać jak najwięcej korzyści z IF, przed jego rozpoczęciem zawsze warto skonsultować się z ekspertem ds. żywienia. Pomoże on dostosować posiłki, bilans kaloryczny oraz makroskładniki do indywidualnych potrzeb każdej osoby.

Źródło: https://bodychief.pl/blog/480679-post-przerywany-poznaj-zasady-efekty-wady-i-zalety

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *