Prosta babka cytrynowa

Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Prosta babka cytrynowa na Wielkanoc. Szybko się przygotowuje, jest lekka i wilgotna. Ma piękny złoty kolor po upieczeniu, a zapach cytryny unosi się po całym domu.

Prosta babka cytrynowa – składniki:

1 szklanka 250 ml mąki pszennej
1 szklanka 250 ml mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 18 % o temperaturze pokojowej
100 g cukru
200 g masła o temperaturze pokojowej
4 jajka o temperaturze pokojowej
sok cytryny
starta skórka z cytryny
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
100 – 200 g cukru pudru

Prosta babka cytrynowa – sposób wykonania:

Ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Następnie dodajemy 4 żółtka i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Przekrajamy cytrynę na pół. Wyciskamy sok z całej cytryny do utartej masy. Obieramy ze skórki i kroimy bardzo drobno.
Do masy dodajemy obie maki, sodę i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Całość mieszamy za pomocą miksera na wolnych obrotach.

Smarujemy masłem formę do wypieku babki wielkanocnej.
Wlewamy masę ciasta do formy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka czy babka jest już gotowa.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem pokrojonej skórki cytryny i łyżki soku z cytryny.

2 odpowiedzi do “Prosta babka cytrynowa”

  1. Pani Ewo, czytasz w moich myślach. Zastanawiałam się jaką babkę upiec na święta. Dotychczasowe smakowały i wyglądały przeciętnie. Z pewnością wypróbuje przepis.

  2. Wygląda bardzo apetycznie, u nas babki nie tylko w święta, ale i na co dzień 🙂 Będziemy próbować zrobić babkę według Twojego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *