Proste ciasto marchewkowe

Czas Wykonanie 30 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wilgotne i puszyste, nie za słodkie, takie jest ciasto marchewkowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet miksera, a przy tym jest takie pyszne. Zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem.

Proste ciasto marchewkowe – składniki:

200 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru pudru
4 marchewki
2 jajka
150 ml oleju rzepakowego
75 gramów ananasa z puszki
50 gramów posiekanych drobno orzechów
50 gramów wiórek kokosowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

krem do posmarowania:
250 gramów serka kremowego
100 gramów masła
100 gramów cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Proste ciasto marchewkowe – sposób wykonania:

Wilgotne i puszyste, nie za słodkie, takie jest ciasto marchewkowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet miksera, a przy tym jest takie pyszne. Zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem.

Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ucieramy na małych oczkach. Jajka z cukrem pudrem ubijamy, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dolewamy olej i cały czas ubijamy. Dodajemy do masy startą marchewkę, wiórki kokosowe i pokrojonego ananasa. Wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę

oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Następnie masę wylewamy na blaszkę – okrągłą o średnicy 24 cm lub małą kwadratową o wymiarach 21 na 21 cm. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 st. C. i pieczemy przez 60 minut.

Z tak upieczonego ciasta marchewkowego możemy zrobić przepyszny torcik. Przygotowujemy krem: w miseczce ucieramy masło, wanilię i cukier puder, aż do uzyskania jednolitej masy maślanej. Stopniowo dodajemy serek kremowy i cały czas ucieramy.
Po wystudzeniu ciasto przekrajamy wzdłuż. Smarujemy połową kremu i łączymy obie części. Pozostałą część kremu równomiernie smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

PS. ananasa, którego nie zawsze mamy w domu można zastąpić jabłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *