Czas 20 minut Porcji 5 kcal : 220 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszna i szybka przekąska na Sylwestra i inne tego typu domowe imprezy. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie imprezowych przekąsek, ta przystawka jest idealna.
Śliwki w czekoladzie
Czas 30 minut Porcji 10 kcal : 435 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne śliwki w czekoladzie, to jeden z najprostszych deserów. Idealny na świąteczny stół. Cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Zamiast drogich, kupnych cukierków, można szybko zrobić własne domowe.
Świąteczna herbata
Czas 5 minut Porcji 2 kcal : 1 kaloria/100gTrudność łatwe Koszt: do 10 zł.
W zimowe dni polecam świąteczną herbatę zaparzoną z goździkami, anyżem i plastrem pomarańczy.
Do ulubionego kubka wsypujemy herbatę, 2 goździki, 2 gwiazdki anyżu.
Paprykarz szczeciński
Czas 20 minut Porcji 12 kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak paprykarzu szczecińskiego. Dzisiejszy paprykarz ze sklepu niczym nie przypomina tego sprzed lat. Przetestowałam kilka domowych wersji paprykarzu i tan najbardziej mi odpowiada
Paprykarz szczeciński – składniki:
wędzona makrela
woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego
puszka pomidorów bez skórki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
średnia marchewka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 łyżek oliwy do smażenia
do smaku sól, pieprz i cukier
odrobina wody do podlania duszonych warzyw
Paprykarz szczeciński – sposób wykonania:
Każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak paprykarzu szczecińskiego. Dzisiejszy paprykarz ze sklepu niczym nie przypomina tego sprzed lat. Przetestowałam kilka domowych wersji paprykarzu i tan najbardziej mi odpowiada. Prosty i szybki sposób na zdrowy, domowy paprykarz szczeciński.
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Przez chwilę podsmażamy, posypujemy paprykę słodką i ostrą, wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
Obraną marchewkę trzemy na grubych oczkach i wrzucamy do podsmażanej cebulki. Całość mieszamy. Dorzucamy odcedzone pomidory z puszki oraz 4 łyżki koncentratu. Doprawiamy szczyptą cukru, sola i pieprzem. Mieszamy i dusimy przez 15 minut.
W czasie gdy się nam warzywa duszą, obieramy wędzoną makrelę ze skórki i wybieramy ości. Do duszących się warzyw po kwadransie wrzucamy obraną makrelą oraz ugotowany ryż. Wszystko mieszamy ze sobą i przez kilka minut dusimy.
Wyrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Po ostygnięciu, paprykarz pakujemy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Placuszki
Czas 20 minut Porcji 1 kcal : 246 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 20 zł.
Przepis na szybkie i smaczne placuszki z kiełbasą i warzywami. Zaczynamy od odcedzenia kukurydzy, następnie należy zetrzeć na tarce żółty ser i pieczarki.
Risotto z masłem orzechowym
Czas 30 minut Porcji 2 kcal : 190 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Czytaj dalej „Risotto z masłem orzechowym”Angielska filiżanka
Czas 180 minut Porcji 4 kcal : 360 kalorii/100g Trudność trudne Koszt: do 50 zł.
Czytaj dalej „Angielska filiżanka”Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek
Czas 25 minut Porcji 1 kcal : 160 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Czytaj dalej „Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek”Pasztet w kolorach reggae
Czas 120 minut Porcji 10 kcal : 98 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wielkanoc coraz bliżej, a z Wielkanocą kojarzą się przede wszystkim pasztety. Proponuję Wam pyszny pasztet warzywny w kolorach reggae. Dzięki pięknym i żywym kolorom, pasztet jest bardzo wiosenny, jest miłą odmianą dla tradycyjnych pasztetów.
Jajka faszerowane
Czas 35 minut Porcji 6 kcal : 160 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Danie, bez którego wielkanocny stół nie wyglądałby świątecznie. Mowa o jajkach faszerowanych.