Przypudrowane ciasto szyfonowe

Czas 40 minut Porcji 11 kcal : 345 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Przypudrowane ciasto szyfonowe – składniki:

35 gram mąki
100 gram białka
40 ml mleka
20 ml oleju
40 gram cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
szczypta soli

Przypudrowane ciasto szyfonowe – sposób wykonania:

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i miksujemy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mleko oraz sól, dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Następnie do ciasta porcjami dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, do wyczerpania. Ciasto przelewamy do formy na keksa. Pieczemy 35 minut w 170 C.

Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *