Pulpeciki z ryb w zalewie

Czas 60 minut Porcji kcal : 118 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie na ok. 3 godz. Cebulę pokroić w płatki i podsmażyć. Rybę ugotować w wywarze z marchewką i pietruszki + sól do smaku.

Pulpeciki z ryb w zalewie – składniki:

1kg fileta ryby która nam smakuje
3 cebule
Ogórki konserwowe
Ziele angielskie
Liść laurowy
Rodzynki
1marchewka
1pietruszka
Ketchup
Przecier pomidorowy mały
Ocet do zalewy
Woda
Olej
Cukier
Sol i pieprz

Pulpeciki z ryb w zalewie – sposób wykonania:

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie na ok. 3 godz. Cebulę pokroić w płatki i podsmażyć. Rybę ugotować w wywarze z marchewką i pietruszki + sól do smaku. Następnie gdy ryba się już ugotuje odcedzić i wraz z warzywami zmielić. Uformować pulpeciki, dodając 1 jajko i przyprawy do smaku. Usmażyć kotleciki.

Zalewa:
2 szklanki wody 1 lub 2 łyżki cukru. Sól do smaku. 2 łyżki ketchupu 2 łyżki przecieru pomidorowego i ocet w zależności jak kwaśną lubimy rybę, może to być 2 – 4 łyżki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zagotować.

Na dno salaterki układamy plasterki ogórka konserwowego na to 2 łyżki cebuli wcześniej usmażonej, rodzynki i kotleciki. Na to ponownie ogórek, cebulka, rodzynki, kotleciki aż wykończymy składniki.

Zalewamy chłodną zalewą i odstawiamy np. do lodówki na noc aż ryba przejdzie wszystkimi smakami. Gwarantuje że się uda. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *