Czas 55 minut Porcji 20 kcal : 320 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Zmielony twaróg ucieramy mikserem z miękkim masłem, dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i olejek migdałowy, mieszamy.
Puszysty sernik w złotej biżuterii – składniki:
600 g tłustego mielonego twarogu
szklanka mleka
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
4 białka
1 łyżeczka olejku waniliowego
Na wierzch:
cukier na karmel /około 0,5 szklanki/
polewa czekoladowa
Puszysty sernik w złotej biżuterii – sposób wykonania:
Zmielony twaróg ucieramy mikserem z miękkim masłem, dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i olejek migdałowy, mieszamy.
Do masy dodajemy mleko i miksujemy /masa stanie się dość rzadka/.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Możemy użyć formy do keksa gdyż ciasto nie będzie duże.
Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni, gdy się rozpłynie płynnym robimy „mazaje” na papierze do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia.
Ciasto po ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy zastygniętym karmelem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.