Puszysty sernik w złotej biżuterii

Czas 55 minut Porcji 20 kcal : 320 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Zmielony twaróg ucieramy mikserem z miękkim masłem, dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i olejek migdałowy, mieszamy.

Puszysty sernik w złotej biżuterii – składniki:

600 g tłustego mielonego twarogu
szklanka mleka
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
4 białka
1 łyżeczka olejku waniliowego

Na wierzch:
cukier na karmel /około 0,5 szklanki/
polewa czekoladowa

Puszysty sernik w złotej biżuterii – sposób wykonania:

Zmielony twaróg ucieramy mikserem z miękkim masłem, dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i olejek migdałowy, mieszamy.

Do masy dodajemy mleko i miksujemy /masa stanie się dość rzadka/.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Możemy użyć formy do keksa gdyż ciasto nie będzie duże.

Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni, gdy się rozpłynie płynnym robimy „mazaje” na papierze do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto po ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy zastygniętym karmelem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *