Czas 40 minut Porcji 2 kcal : 70 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Gruszkę myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z niej środek. Brzoskwinie osączamy na sitku, drobno siekamy. Laskę wanilii przecinamy,
Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami
Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
W połowie porcji mleka mieszamy budyń wraz z 2 łyżkami cukru pudru, resztę mleka gotujemy, gdy zawrze wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje.
Szynkowe róże
Czas minut Porcji 11 kcal : 360 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Efektowne szynkowe róże. Masło siekamy z mąką za pomocą noża aż powstanie kruszonka, następnie dodajemy żółtko i szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody.
Ciasteczka szachownice
Czas Wykonanie 50 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo fajne ciasteczka, polecam! Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek.
Waniliowe ciastka z patelni
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 10 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Wspaniałe waniliowe ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami. Na stolnicę przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Waniliowe ciastka z patelni – składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki cukru
– 2 jajka
– ok. 50 gram płatek migdałów
– 125 gram masła
– łyżeczka olejku waniliowego do ciast
Dodatkowo :
– do posypania cukier puder
– do dekoracji miód i migdały
Waniliowe ciastka z patelni – sposób wykonania:
Wspaniałe waniliowe ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami. Na stolnicę przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Masło drobno kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy płatki migdałów i delikatnie mieszamy, tak aby nie zgnieść płatków. Następnie roztrzepujemy jajka z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.
Ciasto wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy ciasteczka.
Na patelni rozgrzewamy nie dużą ilość oleju – można rozprowadzić za pomocą pędzelka. Ciasteczka smażymy z obu stron po 5 minut. Proszę uważać, aby ciasteczka się nie przypiekły.
Ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.
Różyczki
Czas 20 minut Porcji 20 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Urocze Różyczki, które podbiją Wasze serca i podniebienia. Wyglądają na pracochłonne, ale są bardzo łatwe. Na zdjęciu widać jak się je zwija.
Mleczne kulki z anyżem
Czas 30 minut Porcji 6 kcal : 370 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Czytaj dalej „Mleczne kulki z anyżem”Churros
Czas 45 minut Porcji 6 kcal : 476 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Hiszpańskie Churros pyszne, nie słodkie ciasteczka doskonałe do kawy czy herbaty.
Oponki serowe
Czas 65 minut Porcji 6 kcal : 265 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę łączymy z sodą i przesiewamy ją do miski, dodajemy twaróg przepuszczony przez praskę oraz żółtka, śmietanę, cukier, spirytus i cukier waniliowy, z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
Kokosanki
Czas 30 minut Porcji 6 kcal : 404 kalorie/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne mocno kokosowe ciasteczka. Dużo lepsze od kupnych. Doskonale nadają się do kawy czy herbaty.