Waniliowe ciastka z patelni

Czas Wykonanie 30 minut Porcji 10 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Wspaniałe waniliowe ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami. Na stolnicę przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.

Waniliowe ciastka z patelni – składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki cukru
– 2 jajka
– ok. 50 gram płatek migdałów
– 125 gram masła
– łyżeczka olejku waniliowego do ciast

Dodatkowo :
– do posypania cukier puder
– do dekoracji miód i migdały

Waniliowe ciastka z patelni – sposób wykonania:

Wspaniałe waniliowe ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami. Na stolnicę przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Masło drobno kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy płatki migdałów i delikatnie mieszamy, tak aby nie zgnieść płatków. Następnie roztrzepujemy jajka z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.

Ciasto wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy ciasteczka.

Na patelni rozgrzewamy nie dużą ilość oleju – można rozprowadzić za pomocą pędzelka. Ciasteczka smażymy z obu stron po 5 minut. Proszę uważać, aby ciasteczka się nie przypiekły.

Ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Oponki serowe

Czas 65 minut Porcji kcal : 265 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę łączymy z sodą i przesiewamy ją do miski, dodajemy twaróg przepuszczony przez praskę oraz żółtka, śmietanę, cukier, spirytus i cukier waniliowy, z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto.

Czytaj dalej „Oponki serowe”