Czas 55 minut Porcji 6 kcal : 175 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mój sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który co roku wykorzystuję na Wigilię. Kapustę gotujemy aż będzie miękka.
Uszka z grzybami
Czas 55 minut Porcji 1 kcal : 242 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę wysypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą, ostrożnie mieszamy by się nie poparzyć. Gdy ciasto nieco przestygnie wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.
Pierogi leniwe
Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne domowe kopytka inaczej zwane pierogi leniwe. Ser rozgniatamy widelcem i ucieramy z żółtkami, szczyptą soli, dodajemy mąkę i pianę ubitą z białek, zagniatamy gładkie ciasto.
Pierogi ze szpinakiem
Czas 55 minut Porcji 4 kcal : 180 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pierogi ze szpinakiem to moje ostatnie odkrycie, przyznam, że niesamowicie smaczne.
Pierogi z mięsem
Czas 65 minut Porcji 4 kcal : 205 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Choć przyrządzanie takiej potrawy jak pierogi z mięsem zajmuje nieco czasu to jedno jest pewne: smak wynagradza wszystko a więc naprawdę warto.
Kluski śląskie
Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo lubię kluski śląskie, podane z mięsem i surówkę, z duża ilością sosu. Oczywiście nie można w tym momencie myśleć o liczeniu kalorii.
Pierogi ruskie
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
To jedne z najbardziej znanych rodzajów pierogów jakie goszczą na naszym stole.