Pyszne śledzie w occie

Czas 40 minut Porcji kcal : 180 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Śledzie, jeżeli jest taka potrzeba, wymoczyć i pokroić na dzwonki.
Wykonujemy zalewę

Pyszne śledzie w occie – składniki:

1 kg śledzi matias
0,5 kg cebuli
opakowanie jarzynki w proszku
ocet
cukier
olej

Pyszne śledzie w occie – sposób wykonania:

Śledzie, jeżeli jest taka potrzeba, wymoczyć i pokroić na dzwonki.
Wykonujemy zalewę:
cebulę obrać , poszatkować wsypać do garnka , zlać wodą tak żeby była przykryta, wsypać jarzynkę cukier i ocet do smaku (ostrość zalewy według gustu).

Gotować ok 10-15 min. Cebulę w zalewie wystudzić – do zimnej włożyć śledzie i odstawić na noc w chłodne miejsce.


Na drugi dzień śledzie z zalewą przecedzić przez durszlak. Przełożyć do słoiczków i zalać sporą ilością oleju. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.