Czas 40 minut Porcji 4 kcal : 150 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Szybkie i proste w wykonaniu pyzy ziemniaczane bez mięsa. Na kilka godzin przed planowanym robieniem pyz, gotujemy w osolonej wodzie pół kilograma ziemniaków.
Pyzy bez mięsa – składniki:
– 1 i 1/2 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól
Pyzy bez mięsa – sposób wykonania:
Szybkie i proste w wykonaniu pyzy ziemniaczane bez mięsa. Na kilka godzin przed planowanym robieniem pyz, gotujemy w osolonej wodzie pół kilograma ziemniaków. Po ugotowaniu rozgniatamy je. Musimy mieć wcześniej ugotowane ziemniaki po to, aby odparowały i ostygły.
Kolejno tarkujemy na grubych oczkach 1 kg ziemniaków. Tak powstałą masę wyciskamy bardzo mocno na wiór nad garnkiem lub miską za pomocą czystej gazy, pieluchy lub kuchennej ścierki. W odciśniętym soku na dnie naczynia zgromadzi się krochmal.
Łączymy ugotowane ziemniaki, wyciśnięte ziemniaki oraz krochmal i wsypujemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko razem wyrabiamy aż powstanie gładka masa.
Następnie formujemy nieduże kulki pyz ziemniaczanych, które wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy przez około 4 minut od czasu wypłynięcia.
Pyzy ziemniaczane bez mięsa podobnie jak wersja z mięsem dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty oraz polane smażonym boczkiem.
Pyzy to ja mogę zawsze 🙂 Bardzo, bardzo je lubię! Pyszotka. Pozdrowionka cieplutkie 🙂
U nas na Suwalszczyźnie popularne są właśnie takie suwalskie pyzy bez mięsa. Są szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Pozdrawiam Serdecznie. Fanka SKS Wigry Suwałki.