Racuchy drożdżowe

Czas Wykonanie 25 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Racuchy drożdżowe – składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
ok 2,5 dag drożdży (1/4 kostki)
1 szklanka mleka letniego
łyżka cukru
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Racuchy drożdżowe – sposób wykonania:

Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki robimy rozczyn w ten sposób, że do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy mleko i łyżkę mąki, mieszamy odstawiamy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, jajko a następnie rozczyn, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki moczonej w wodzie nakładamy racuchy, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem.

0 odpowiedzi na “Racuchy drożdżowe”

  1. Nie podano w przepisie ile należy dodać proszku do pieczenia… 1 łyżeczkę? Więcej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *