Racuchy jogurtowe z salsą truskawkową

Czas  30 minut Porcji kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Racuchy jogurtowe z salsą truskawkową – składniki:

– 1 szklanka = około 350 gram gęstego jogurtu naturalnego
– 1/4 szklanki mleka
– 350 gram truskawek
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki
– cukier 1/2 szklanki
– garść liści mięty
– proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– olej do smażenia
– szczypta soli

Racuchy jogurtowe z salsą truskawkową – sposób wykonania:

Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i kroimy na małe kawałki, liście mięty rwiemy na mniejsze części i dodajemy do truskawek. Wlewamy sok i odstawiamy na pół godziny.

Do miski przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wlewamy jogurt, żółtka, cukier, całość miksujemy na gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki nakładamy placuszki i smażymy je z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło z salsą truskawkową.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *