Racuchy z marchewki

Czas 25 minut Porcji kcal : 140 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Wspaniałe racuchy z marchewki.

Racuchy z marchewki – składniki :

200 g marchewki startej na małych oczkach
100 g maki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli

do posypania cukier puder
lub dżem do posmarowania

olej do smażenia

Racuchy z marchewki – sposób wykonania :

Wspaniałe racuchy z marchewki.
Z białek ubijamy pianę, z dodatkiem szczypty soli (będzie bardziej sztywna). Do miski wrzucamy starta marchewkę, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, żółtka, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. podajemy posypane cukrem pudrem i posmarowane dżemem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *