Czas 50 minut Porcji 15 kcal : 376 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami – składniki:
Składniki na biszkopt – tortownica 22 cm:
– 3 jajka
– 6 łyżek cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
– 500 ml słodkiej śmietany 18%
– 100 gram białej czekolady
– 2 opakowania „Śnieżki”
– 150 gram wiórek kokosowych
– 200 gram wafli / krajanek śmietankowych
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami – sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywna pianę, następnie do białek dodajemy cukier, ubijamy. Do piany dodajemy po jednym żółtku, mieszamy na wolnych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubitej masy, wszystko mieszamy dokładnie i delikatnie za pomocą łyżki. Wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
po upieczeniu studzimy po czym przekładamy „do góry nogami”
MASA KOKOSOWA :
Do garnka wlewamy śmietanę i wrzucamy pokruszoną białą czekoladę. Garnek umieszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczamy składniki do połączenia. następnie do przestudzonej ale nie całkiem zimnej masy wsypujemy Śnieżkę w proszku, mieszamy. Do masy wsypujemy kokos i pokruszone ciastka – mieszamy.
Masę kładziemy na biszkopt umieszczony w tortownicy, wierzch posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami. całość umieszczamy w lodówce do stężenia.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!