Czas 30 minut Porcji 2 kcal : 190 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Risotto z masłem orzechowym – składniki:
– 120 ml mleka ryżowego /ewentualnie można je zastąpić zwykłym mlekiem/
– 50 gram ryżu do risotto
– łyżka masła orzechowego
– łyżeczka masła
– łyżeczka miodu
– 20 gram orzeszków ziemnych
Risotto z masłem orzechowym – sposób wykonania:
Orzeszki siekamy nożem na małe kawałki, kilka zostawiamy do ozdoby. Na patelnię wrzucamy masło, gdy się rozpuści dodajemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka będą szkliste. Gdy tak się stanie wlewamy mleko i dodajemy masło orzechowe, przykrywamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie całe mleko (gdy jest jeszcze twardy dodajemy odrobinę mleka i dalej dusimy).
Następnie dodajemy miód oraz pokrojone orzeszki ziemne. Podajemy na ciepło, posypane całymi orzeszkami ziemnymi i listkami mięty.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.