Różyczki jagodowo-kremowe

Czas 35 minut Porcji kcal : 346 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Różyczki jagodowo-kremowe – składniki:

Ciasto:
6 jakek
9 łyżek wody
9 łyżek mąki krupczatki
9 łyżek cukru
3/4 szl. umytych jagód

1 galaretka

Krem:
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny
1 łyżka (czubata) mąki krupczatki
1 łyżka maki pszennej
pół opakowania cukru waniliowego

Różyczki jagodowo-kremowe – sposób wykonania:

Białka ubić z wodą na sztywną pianę. Następnie ubić z cukrem. Potem z żółtkami. Mąkę przesiać przez sito, a następnie wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dosypać jagody.

Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Następnie wykroić szklanką okręgi. W środku okręgu wykroić kieliszkiem mniejszy otwór. Rozpuścić galaretkę i wlać do kieliszków. Po stęgnięciu się galaretki wyjąć ją z kieliszków.

Potem należy zagotować jedną drugą szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje ponownie dolać do niego resztę mleka, w którym zmieszane są obie mąki i cukier waniliowy (dokładnie wymieszać mąki z mlekiem). Wymieszać dokładnie i zostawić do ostygnięcia.

W misce utrzeć margarynę oraz stopniowo dodawać i ucierać masę budyniową. Gdy będzie gładka przykleić galaretki wyjęte z kieliszków w otworze. Następnie maszynkom do robienia wzorków uformować na wierzchu różę z kremu.

Na koniec, można różę posypać kruszonymi rurkami lub lekkimi waflami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *