Czas 35 minut Porcji 8 kcal : 346 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł
Różyczki jagodowo-kremowe – składniki:
Ciasto:
6 jakek
9 łyżek wody
9 łyżek mąki krupczatki
9 łyżek cukru
3/4 szl. umytych jagód
1 galaretka
Krem:
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki margaryny
1 łyżka (czubata) mąki krupczatki
1 łyżka maki pszennej
pół opakowania cukru waniliowego
Różyczki jagodowo-kremowe – sposób wykonania:
Białka ubić z wodą na sztywną pianę. Następnie ubić z cukrem. Potem z żółtkami. Mąkę przesiać przez sito, a następnie wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dosypać jagody.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Następnie wykroić szklanką okręgi. W środku okręgu wykroić kieliszkiem mniejszy otwór. Rozpuścić galaretkę i wlać do kieliszków. Po stęgnięciu się galaretki wyjąć ją z kieliszków.
Potem należy zagotować jedną drugą szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje ponownie dolać do niego resztę mleka, w którym zmieszane są obie mąki i cukier waniliowy (dokładnie wymieszać mąki z mlekiem). Wymieszać dokładnie i zostawić do ostygnięcia.
W misce utrzeć margarynę oraz stopniowo dodawać i ucierać masę budyniową. Gdy będzie gładka przykleić galaretki wyjęte z kieliszków w otworze. Następnie maszynkom do robienia wzorków uformować na wierzchu różę z kremu.
Na koniec, można różę posypać kruszonymi rurkami lub lekkimi waflami.