Czas 40 minut Porcji 4 kcal : 140 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Ryba po bolońsku – składniki:
1 kg filetów rybnych /mintaj/
2 cebule
papryka słodka
30 dkg pieczarek
15 dkg sera żółtego
śmietana mały pojemniczek pieprz, sól, olej do smażenia .
Ryba po bolońsku – sposób wykonania:
Filety usmażyć na tłuszczu, posolić i popieprzyć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Warzywa układamy na filetach. Pieczarki umyte i pokrojone podsmażamy na oleju i równomiernie wkładamy do naczynia z rybą. Na koniec posypujemy startym serem i zalewamy śmietaną.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut i zapiekamy.
Pyszne danie wigilijne i nie tylko poleciłam przyjaciołom i są zadowoleni.