Ryba po grecku

Czas Wykonanie 45 minut Porcji kcal : 140 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mój sprawdzony przepis na rybę po grecku od lat stosowany w rodzinnym domu. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.

Ryba po grecku – składniki :

60 dag filetów morskiej ryby
sok z cytryny
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
4 cebule
3 cm pora
50 g koncentratu pomidorowego
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru do smaku, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Ryba po grecku – sposób wykonania :

Mój sprawdzony przepis na rybę po grecku od lat stosowany w rodzinnym domu. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy drobniutko posiekanego pora.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, wrzucamy pozostałe warzywa, chwilkę przesmażamy po czym podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i dusimy aż warzywa będą miękkie. Gdy tak się stanie, usuwamy listki laurowe, ziele angielskie i farsz warzywny przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Warzywa wykładamy równomiernie na przygotowaną wcześniej rybę, podajemy od razu lub na zimno.
Rybę po grecku dekorujemy półplastrami cytryny, natką pietruszki lub bazylią.

12 odpowiedzi do “Ryba po grecku”

  1. Ryba po grecku wyśmienita !!! Zrobiłam wczoraj na kolacje i dziś juz znikła z lodówki 😀

  2. Ryba wyśmienita, zrobiłam już z 3 roznych przepisów rybę po grecku i ten przepis wykorzystam na święta. Dzieki Ewuniu.

  3. Dzisiaj zrobiłam rybkę po grecku z twojego przepisu Ewo i jest przepyszna, polecam wszystkim bo jest naprawdę super. Na pewno będzie smakowac wszystkim na wigilli. Pozdrawiam Cię i Zyczę wszystkiego najlepszego.

  4. dziendobry. ta rybe przy snarzeniu obtaczamy w mące?mam nadzieje ze będzie pyszna wlasnie robimy.

  5. Tak, rybę obtaczamy w mące. Niektórzy tego nie robią, ale lepiej obtoczyć w mące.

  6. Często korzystam z przepisów Ewy. Dzięki nim nauczyłam się w końcu robić sos vinegret, z którym często miałam problem. Zrobię rybę wg tego przepisu i mam nadzieję, że i tym razem moja rodzina będzie bardzo zadowolona.

  7. Ja również jestem zachwycona przepisami Ewy. Mimo, że jestem wiekową kucharką, często zaglądam do przepisów i polecam młodzieży w moim otoczeniu. Bardzo, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *