Czas 45 minut Porcji 4 kcal : 105 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Ryba po japońsku – składniki:
1 kg filetów z ulubionej ryby np. dorsz
ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki mleka
jajko
sól
warzywa:
2 cebule
1 słoik papryki marynowanej
8 ogórków konserwowych
ewentualnie grzybki marynowane
zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki oleju
1/4 szklanki octu
2 łyżki cukru, łyżeczka soli
Ryba po japońsku – sposób wykonania:
Rybę rozmrażamy, solimy i pieprzymy.
Ciasto: wszystkie składniki miksujemy ze sobą.
Rybę kroimy w kawałki, zamaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor.
Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy. Składniki zalewy gotujemy ze sobą.
W misce układamy na przemian rybę i warzywa, całość zalewamy ciepłą zalewą.
Ryba jest najlepsza na drugi dzień, idealna na wszelkie imprezy