Ryba po japońsku

Czas 45 minut Porcji kcal : 105 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Ryba po japońsku – składniki:

1 kg filetów z ulubionej ryby np. dorsz

ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki mleka
jajko
sól

warzywa:
2 cebule
1 słoik papryki marynowanej
8 ogórków konserwowych
ewentualnie grzybki marynowane

zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki oleju
1/4 szklanki octu
2 łyżki cukru, łyżeczka soli

Ryba po japońsku – sposób wykonania:

Rybę rozmrażamy, solimy i pieprzymy.

Ciasto: wszystkie składniki miksujemy ze sobą.

Rybę kroimy w kawałki, zamaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor.

Warzywa kroimy w kostkę, mieszamy. Składniki zalewy gotujemy ze sobą.

W misce układamy na przemian rybę i warzywa, całość zalewamy ciepłą zalewą.

Ryba jest najlepsza na drugi dzień, idealna na wszelkie imprezy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *