Sakiewki szpinakowe z kurczakiem - składniki:

Składniki na naleśniki :
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 100 gram mąki
- 250 ml mleka
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju


Składniki na farsz:
- około 400 gram filetów z kurczaka
- 100 gram sera żółtego
- 2 cebule
- 50 ml oleju
- po szczypcie soli, pieprzu oraz papryki


Składniki na sos:
- 250 ml słodkiej śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- szczypta sóli i pieprzu
- ząbek czosnku
- pęczek szczypioru

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem - sposób wykonania:

Naleśniki: do wrzątku wrzucamy szpinak, dusimy chwilkę po czym odcedzamy miksujemy blenderem.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i wbijamy jajka, dodajemy szpinak i olej.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie do połączenia. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałka.
Z powstałego ciasta smażymy naleśniki.
Farsz :
Filet myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy filet i smażymy aż mięso będzie miękkie.
Ser tarkujemy na dużych oczkach.
Sos : masło wrzucamy na patelnie i roztapiamy, wsypujemy mąkę i chwilkę smażymy , następnie wlewamy śmietanę i drobno pokrojony czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.
Gdy sos zgęstnieje odstawiamy go.
Farszem mięsnym napełniamy naleśniki i posypujemy zółtym serem, ściągamy do góry i zawiązujemy sakiewki (lub spinamy wykałaczkami). Chwilkę smażymy na masełku tak by ser się rozpuścił, podajemy polane gorącym sosem czosnkowym.




Poleć przepis znajomemu