Sakiewki szpinakowe z kurczakiem

Czas 50 minut Porcji kcal : 175 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem – składniki:

Składniki na naleśniki :
– 200 gram mrożonego szpinaku
– 100 gram mąki
– 250 ml mleka
– 1 duże jajko lub 2 mniejsze jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– łyżeczka soli
– 4 łyżki oleju

Składniki na farsz:
– około 400 gram filetów z kurczaka
– 100 gram sera żółtego
– 2 cebule
– 50 ml oleju
– po szczypcie soli, pieprzu oraz papryki

Składniki na sos:
– 250 ml słodkiej śmietany 18 %
– 2 łyżki masła
– łyżka mąki
– łyżeczka cukru
– szczypta soli i pieprzu
– ząbek czosnku
– pęczek szczypioru

Sakiewki szpinakowe z kurczakiem – sposób wykonania:

Naleśniki: do wrzątku wrzucamy szpinak, dusimy chwilkę po czym odcedzamy miksujemy blenderem.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i wbijamy jajka, dodajemy szpinak i olej.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie do połączenia. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałka.

Z powstałego ciasta smażymy naleśniki.

Farsz :
Filet myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy filet i smażymy aż mięso będzie miękkie.
Ser tarkujemy na dużych oczkach.

Sos :
masło wrzucamy na patelnie i roztapiamy, wsypujemy mąkę i chwilkę smażymy , następnie wlewamy śmietanę i drobno pokrojony czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.
Gdy sos zgęstnieje odstawiamy go.

Farszem mięsnym napełniamy naleśniki i posypujemy żółtym serem, ściągamy do góry i zawiązujemy sakiewki (lub spinamy wykałaczkami). Chwilkę smażymy na masełku tak by ser się rozpuścił, podajemy polane gorącym sosem czosnkowym.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.