Sałatka grecka

Czas Wykonanie 25 minut Porcji kcal : 105 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Sałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy czy też grilla. Świetnie pasuje do mięs oraz jako samodzielne danie.

Sałatka grecka – składniki:

1 główka sałaty lodowej
2 pomidory
2 ogórki
1 czerwona cebula
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
150 g sera feta
sos winegret: 7 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego, suszona bazylia, szczypta soli

Sałatka grecka – sposób wykonania:

Sałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy czy też grilla. Świetnie pasuje do mięs oraz jako samodzielne danie.
Z sałaty zdejmujemy wierzchnie liście i wyrzucamy, następnie pozostałe oddzielamy od siebie i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy po czym rwiemy na kawałki do salaterki.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, ogórki kroimy w plastry, cebulę zaś w piórka a fetę w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki z sałatą, dodajemy też osączone oliwki.
Całość zalewamy przygotowanym sosem winegret (wszystkie składniki wymieszać), najlepiej na około 10 minut przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *