Czas Wykonanie 25 minut Porcji 1 kcal : 105 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Sałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy czy też grilla. Świetnie pasuje do mięs oraz jako samodzielne danie.
Sałatka grecka – składniki:
1 główka sałaty lodowej
2 pomidory
2 ogórki
1 czerwona cebula
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
150 g sera feta
sos winegret: 7 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego, suszona bazylia, szczypta soli
Sałatka grecka – sposób wykonania:
Sałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy czy też grilla. Świetnie pasuje do mięs oraz jako samodzielne danie.
Z sałaty zdejmujemy wierzchnie liście i wyrzucamy, następnie pozostałe oddzielamy od siebie i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy po czym rwiemy na kawałki do salaterki.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, ogórki kroimy w plastry, cebulę zaś w piórka a fetę w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki z sałatą, dodajemy też osączone oliwki.
Całość zalewamy przygotowanym sosem winegret (wszystkie składniki wymieszać), najlepiej na około 10 minut przed podaniem.