Czas 5 minut Porcji 1 kcal : 130 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Sałatka śledziowa warstwowa – składniki:
4 płaty śledziowe solone
4 średnie ziemniaki ugotowane i przestudzone
1 nieduża cebula
4 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek tartych buraków (oczywiście gotowanych) – buraki można też pokroić w drobną kostkę
przyprawy: sól, pieprz i majonez
Sałatka śledziowa warstwowa – sposób wykonania:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, następnie kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do przeźroczystej miski na sałatkę.
Cebulkę drobno kroimy i posypujemy nią śledzie, na to kładziemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę – posypujemy solą i pieprzem i smarujemy warstwą majonezu.
Warstwę tą przykrywamy burakami pokrojonymi w drobną kostkę lub starkowanymi na tarce. Na buraki kładziemy warstwę majonezu a na to pokrojone w kostka jajka które posypujemy solą i pieprzem.
Sałatka jest pyszna
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstwę majonezu i dopiero warstwę startych buraczków i na to warstwę majonezu .Pozdrawiam.