Czas 30 minut Porcji 6 kcal : 143 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sałatka ziemniaczana, która zachwyci Wasze podniebienia. Znana także pod nazwą sałatka jarzynowa. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Sałatka ziemniaczana – składniki:
– kilogram ziemniaków
– duża, czerwone cebula
– duże jabłko
– pół kilo twardych, kiszonych ogórków
– pół pęczka natki pietruszki
– 5 łyżek majonezu lub jogurtu
– 2 łyżki
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
Sałatka ziemniaczana – sposób wykonania:
Sałatka ziemniaczana, która zachwyci Wasze podniebienia. Znana także pod nazwą sałatka jarzynowa. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Uwaga ziemniaki muszą być nierozgotowane – delikatnie twardsze niż na obiad. Odcedzamy i studzimy.
Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na papierowym ręczniku, który wchłonie sok z naszej cebuli. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę i odstawiamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar soku.
Następnie obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kostkę.
Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę o wymiarach ok 1 – 1,5 cm.
W szklanej misce łączymy majonez / jogurt z rozmiażdżonym czosnkiem, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
W dużej, najlepiej szklanej misce łączymy ziemniaki, ogórki, cebulę, jabłka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie mieszamy z sosem majonezowym /jogurtowym. Jeśli ktoś lubi można dodać kilka łyżek musztardy do smaku.
Sałatka ziemniaczana gotowa. Smacznego