Salceson – ciasto z jabłkami

Czas Wykonanie 30 minut Porcji 20 kcal : 275 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przeglądając stary zeszyt z przepisami natknęłam się na ciasto o ciekawej nazwie Salceson. Przypominam sobie, że w swoim czasie ten wypiek dość często cieszył się powodzeniem na naszym rodzinnym stole.

Salceson – ciasto z jabłkami – składniki:

4,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 szklanki cukru
5 jaj
1,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu

2 kg jabłek

Salceson – ciasto z jabłkami – sposób wykonania:

Przeglądając stary zeszyt z przepisami natknęłam się na ciasto o ciekawej nazwie-Salceson. Przypominam sobie, że w swoim czasie ten wypiek dość często cieszył się powodzeniem na naszym rodzinnym stole, zarówno na co dzień jak i od święta, jednak z jakichś bliżej mi nie wiadomych przyczyn przez ostatnie lata nieco o nim zapomniałam. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza,że sezon jabłkowy mamy w pełni i o tej orze roku jabłka są najsmaczniejsze. Uwierzcie – naprawdę było warto.

Ciasto jest przepyszne i łatwo się je robi.
Wystarczy zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i mąkę a także sodę , kakao i cynamon, całość zmiksować na gładką masę, dodać jabłka obrane i pokrojone w plasterki – wymieszać na koniec łyżką, przełożyć (ciasto jest dość gęste) do dużej blaszki i piec w 180 stopniach C bez termoobiegu (grzałki góra i dół) przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Pamiętajmy by blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Małą uwaga – w przepisie dodatkowo wystąpiły posiekane orzechy i rodzynki, robiłam bez i wyszło super więc jak woli.

11 odpowiedzi na “Salceson – ciasto z jabłkami”

  1. ciasto salceson
    ja do tego ciasta dodaję oprócz jabłek orzechy drobno pokrojone(szklanka)przyprawa do pierników i mój własnej produkcji dżem z czarnej porzeczki. pycha Lucyna

  2. Ciasto wyszło pyszne! Uwielbiam salceson, ale zgubiłam swój przepis, na szczęście znalazłam twój przepis, który też jest świetny 😀

  3. Cieszę się, że spodobał Ci się ten przepis :). Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów szczególnie nadsyłanych przez „Ostra na Słodko” i „Gotuj z Cukiereczkiem”

  4. Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło baardzo smaczne. według przepisu jest świetne na zwartość. aby je spulchnić po swojemu użyłem jabłek bazarowych oraz prażonych o smaku szarlotki (gotowe z Gomaru). Trzeba tylko skalibrować na wyczucie olej i mąkę. Po wczorajszym dniu mam już nowe powiedzenie – upiec dwa salcesony na jednym rożnie

  5. Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek – to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy.

  6. Mimo prawie PODWOJENIA czasu wypieku ciasto wyszło niedopieczone! Coś zapewne nie gra w tym przepisie! Czyżby jabłek miało być aż 2 kg? bo ciasto!? wręcz nie mieści się w dużej (20 x 35 x 7 cm) brytfannie!

  7. Robię salcesona z identycznych proporcji. Po komentarzach widać też że ciasto wychodzi dobre. W jednym komentarzu osoba pisze że dodała za mało jabłek i ciasto wyszło za suche . Wnioski wyciągnij takie, że albo zrobiłaś coś nie tak, albo Twój piekarnik szwankuje (podwojenie czasu wypieku spali llub wysuszy ciasto na wiór). Baśka

  8. Odpowiadam 🙂
    Ciasto salceson jest wielokrotnie przeze mnie robione z tego przepisu. Wszystko jest dobrze podane. Miej na uwadze, że z 2 kg jabłek po obraniu zostanie ich mniej.
    Jeśli 2 x 50 minut piekłaś ciasto i nadal było niedopieczone to albo masz zepsuty piekarnik albo źle nastawiłaś temperaturę pieczenia.

  9. Ciasto wyszło super. szybko się przygotowuje, tanie produkty czego chcieć więcej ?

  10. Zamierzam upiec w weekend. Czy temperatura to na pewno tylko 160 stopni C ?

  11. Marto uzupełniłam wpis o pieczenie bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni C. Tak jest bezpieczniej, niż w niższej temperaturze z termoobiegiem. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *