Schab z pieczarkami

Czas 35 minut Porcji kcal : 113 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Szybki sposób na smaczny schab zapiekany z pieczarkami.

Schab z pieczarkami – składniki:

800 g schabu
3 cebule
500 g pieczarek
6 łyżek keczupu
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Schab z pieczarkami – sposób wykonania:

Szybki sposób na smaczny schab zapiekany z pieczarkami.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, plastry lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki plastry obsmażamy na rozgrzanym oleju, na mocnym ogniu, z obu stron. Po obsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w grubą kostkę, posypujemy nią usmażony schab, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wykładamy na cebulę.

Do keczupu dodajemy 3 łyżki (około) wody, tak by stał się bardziej płynny i wylewamy go na pieczarki.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy godzinę, na 15 minut przed końcem pieczenia folię zdejmujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.