Schab z pieczarkami

Czas 35 minut Porcji kcal : 113 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Szybki sposób na smaczny schab zapiekany z pieczarkami.

Schab z pieczarkami – składniki:

800 g schabu
3 cebule
500 g pieczarek
6 łyżek keczupu
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Schab z pieczarkami – sposób wykonania:

Szybki sposób na smaczny schab zapiekany z pieczarkami.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, plastry lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki plastry obsmażamy na rozgrzanym oleju, na mocnym ogniu, z obu stron. Po obsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w grubą kostkę, posypujemy nią usmażony schab, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wykładamy na cebulę.

Do keczupu dodajemy 3 łyżki (około) wody, tak by stał się bardziej płynny i wylewamy go na pieczarki.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy godzinę, na 15 minut przed końcem pieczenia folię zdejmujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *