Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 310 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Sernik lodzi – składniki:
wiaderko sera 1 kg
2 serki po 350 g (Delikatny)
11 jajek
1 i 1/2 kostki margaryny
2 i 1/2 szkl. cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
Sernik lodzi – sposób wykonania:
Margarynę z cukrem długo ucierać na pulchną masę tak by roztarł się cukier. Następnie stopniowo dodawać po żółtku i po dobrej łyżce serów. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubić białka z 1 szklanką cukru, dodawać stopniowo ubite białka do masy serowej. Delikatnie mieszać.
Blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia włożyć na to ciastka herbatniki, na ciastka wyłożyć masę serową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz. i 20minut w temperaturze 160 C.
Blaszka duża i dość głęboka.