Sernik śmietankowy na cieście z czereśniami

Czas 60 minut Porcji 15 kcal : 260 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Sernik śmietankowy na cieście z czereśniami – składniki:

Składniki na ciasto:
– 125 gram margaryny
– 100 gram cukru
– 2 jajka
– 125 gram mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
– 40 gram margaryny
– 80 gram cukru
– 2 jajka
– 30 gram mąki ziemniaczanej
– 400 gram twarogu mielonego
– opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo 300 gram czereśni

Sernik śmietankowy na cieście z czereśniami – sposób wykonania:

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrajamy na pół.

CIASTO:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, ucieramy (najlepiej mikserem), następnie wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Spód posypujemy warstwą czereśni.

MASA SEROWA:
margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku (białka zostawiamy), po wymiksowaniu dodajemy mąkę połączoną z budyniami a na koniec twaróg – wszystko razem miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

Mase wylewamy na posypany czereśniami spód, wierzch ciasta również posypujemy połówkami czereśni.

Pieczemy 1h w 170 stopniach C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i w ten sposób pozostawiamy ciasto do wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *