Sernik tradycyjny

Czas Wykonanie 75 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.

Sernik tradycyjny – składniki:

1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego, maki ziemniaczanej lub lub kaszy manny
łyżka cukru waniliowego
spora garść rodzynek
ewentualnie skórka pomarańczowa kandyzowana

masło i bułka tarta do formy

Sernik tradycyjny – sposób wykonania:

Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.
Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni C aby się nagrzał.
Twaróg dobrze odciskamy na sicie po czym mielimy. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, natomiast z żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do nich masło i ucieramy na puch, następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sparzone (wcześniej) i osączone rodzynki, całość mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przelewamy masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę (góra dół), jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu a jedynie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy gdy wystygnie.
Sernik możemy polać polewą czekoladową.

11 odpowiedzi do “Sernik tradycyjny”

  1. Witam, a czy do tego sernika dodaje sie proszku do pieczenia w przepisie nie ma, ale chcialam sie upewnic jutro bede go piekłam. Pozdrawiam Aldona.

  2. Do Agi
    Jest w przepisie wyraźnie napisane „Pieczemy godzinę (góra dół), jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową”

  3. Wygląda pysznie! Ostatnio sama próbuje zrobić naprawdę wyjątkowego sernika w domu, ale nic z tego. Ambicje na to wzięły mi się po spróbowaniu sernika w restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *