Czas Wykonanie 75 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.
Sernik tradycyjny – składniki:
1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego, maki ziemniaczanej lub lub kaszy manny
łyżka cukru waniliowego
spora garść rodzynek
ewentualnie skórka pomarańczowa kandyzowana
masło i bułka tarta do formy
Sernik tradycyjny – sposób wykonania:
Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.
Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni C aby się nagrzał.
Twaróg dobrze odciskamy na sicie po czym mielimy. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, natomiast z żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do nich masło i ucieramy na puch, następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sparzone (wcześniej) i osączone rodzynki, całość mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przelewamy masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut (góra dół) w 280 stopniach, jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu a jedynie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy gdy wystygnie.
Sernik możemy polać polewą czekoladową.
cukier puder ??!! w potrzebnych produktach nie ma mowy o tym by dodać cukier puder 🙁
dodajemy 1,5 szklanki cukru pudru – już jest 🙂
Na jaki rozmiar foremki jest ten przepis?
Chciałabym go jutro upiec.
Do wypieku tego sernika tradycyjnego Możesz użyć na przykład tortownicy
A to maja byc 2 lyzki budyniu czy 1 lyzka?
2 łyżki budyniu śmietankowego, tak jak podano w składnikach.
Witam, a czy do tego sernika dodaje sie proszku do pieczenia w przepisie nie ma, ale chcialam sie upewnic jutro bede go piekłam. Pozdrawiam Aldona.
Aldono, do sernika nie dodaje się proszku do pieczenia :). Twaróg nie rośnie.
Jak długo się go piecze ? nie jest podane w przepisie,
Do Agi
Jest w przepisie wyraźnie napisane „Pieczemy godzinę (góra dół), jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową”
Wygląda pysznie! Ostatnio sama próbuje zrobić naprawdę wyjątkowego sernika w domu, ale nic z tego. Ambicje na to wzięły mi się po spróbowaniu sernika w restauracji.
Jeżeli mam twaróg z wiaderka tzn ze sernik nie wyjdzie??
To przepis na tradycyjny sernik z twarogu. Na bazie z twarogu z wiaderka nie wyjdzie, bo jest za rzadki.