Sernik z rosą

Czas 65 minut Porcji 20 kcal : 220 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wspaniały sernik z rosą – polecam szczególnie na tegoroczne Święta.

Sernik z rosą – składniki:

spód:
1/4 kg mąki pszennej
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
2 żółtka – białka zostawiamy

masa serowa:
kg twarogu
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka (białka zostawiamy)

piana z rosą:
6 białek
szklanka cukru pudru

Sernik z rosą – sposób wykonania:

Wspaniały sernik z rosą – polecam szczególnie na tegoroczne Święta.

Ciasto: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, siekamy to z masłem, dodajemy cukier, wbijamy jajko i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy a następnie przenosimy do blaszki prostokątnej o wymiarach około 25×35 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie, po czym przekładamy go do dużej miski i dodajemy kolejne składniki a więc cukier, olej, jajka, żółtka, mleko i budyń, całość miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita, bez grudek.

Gotową masę wylewamy (jest ona dość płynna i tak ma być), na podpieczony wcześniej spód. Całość pieczemy 50 minut w 180 stopniach C /termoobieg/.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasta białka pozostałe ze spodu i masy serowej łączymy, ubijamy na pianę a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.


Ciasto wyciągamy z piekarnika po 50 minutach, na wierzchu ciasta rozprowadzamy piankę, wstawiamy na dodatkowe 15 minut do piekarnika, lecz temperaturę obniżamy na 150 stopni bez termoobiegu.

10 odpowiedzi do “Sernik z rosą”

  1. A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

    Kama

  2. Drugi raz robię według tego przepisu. Rewelacja!! Wspólne tylko ze nie jestem fenomenem w kuchni.

  3. Proszę mi powiedzieć, czy jeśli zmniejszę proporcje i zrobię ciasto na mniejszej blaszce to czy powinnam piec jego elementy krócej?

  4. Ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Sernik pieczemy 50 minut pod koniec wyciągamy zmniejszamy temperaturę. Lepiej nie kombinować.

    Mniejsza blaszka, ale wysokość będzie pewnie taka sama, więc i czas pieczenie powinien być taki sam. Obserwuj ciasto podczas pieczenia, jak wierzch się zarumieni to będzie dobre.

  5. Chce zrobić ciasto z tortownicy 26 cm. Zmieści się czy musze zmniejszyć porcję? ?

  6. Blaszka prostokątna o wymiarach około 25×35 cm jak w przepisie to wymiar większy niż średnica tortownicy 26cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.