Serowe cappuccino

Czas 45 minut Porcji kcal : 270 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Serowe cappuccino – składniki:

SKŁADNIKI:
– 2 opakowania okrągłych biszkoptów
– 200 gram masła
– 3 żółtka
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 szklanki mleka w proszku
– 1/2 kg białego sera wiaderkowego
– 3 łyżki żelatyny
– 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
– 70 ml mleka

Dodatkowo:
– kakao
– cukier puder do posypania

Serowe cappuccino – sposób wykonania:

Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i dodajemy mleko.

Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do rozpuszczenia .

Prostokątną blachę (około 20×30) wykładamy folią aluminiową, na niej układamy biszkopty zanurzone w kawie.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem aż powstanie puszysta masa.
Masło ucieramy na puch a następnie dodajemy masę żółtkową.
Do tej masy po łyżce dodajemy ser z wiaderka (miksujemy) a na koniec mleko w proszku, wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie wlewamy żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na biszkopty, na wierzchu również układamy biszkopty namoczone w kawie.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).
Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem i kakao.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.