Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie

Czas Wykonanie 60 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówki. Dodajemy sos sojowy i imbir, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy wino i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie – składniki:

6 skrzydełek
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
4 łyżki sezamu
1 łyżeczka imbiru
2 papryczki chili
1 łyżeczka miodu
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml słodkiego wina
1 łyżeczka soli

Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie – sposób wykonania:

Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówki. Dodajemy sos sojowy i imbir, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy wino i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu skrzydełka wyjmujemy z zalewy /zalewę zostawiamy/ i smarujemy musztardą i miodem. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i odkładamy an 10 minut.

Papryczki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy sezam, wrzucamy skrzydełka, smażymy do momentu aż skrzydełka się ze złocą, wówczas wlewamy zalewę i dodajemy papryczki. Potrawę solimy.

Całość dusimy 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Skrzydełka najlepiej smakują w towarzystwie ryżu.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.