Śledź po kaszubsku

Czas 40 minut Porcji kcal : 180 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Śledź po kaszubsku – składniki:

5 filetów śledziowych matiasów
2 cebule
20 dag pieczarek
mały koncentrat pomidorowy
łyżka rodzynek
sól, pieprz
olej
2 kulki ziela angielskiego

Śledź po kaszubsku – sposób wykonania:

Dobrze wymoczone filety śledziowe kroimy na kawałki kęsa. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy by napęczniały, po czym je odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki płuczemy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli, chwilę dusimy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz rodzynki, i ziele angielskie.
Doprawiamy zalewę solą i pieprzem. W szklanej salaterce układamy naprzemiennie śledzie i zalewę.
Gotowe danie wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Te śledzie im dłużej stoją tym są smaczniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *