Czas 20 minut Porcji 5 kcal : 220 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszna i szybka przekąska na Sylwestra i inne tego typu domowe imprezy. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie imprezowych przekąsek, ta przystawka jest idealna.
Śliwki w boczku – składniki:
15 cienkich plastrów wędzonego boczku
15 suszonych śliwek
wykałaczki
Śliwki w boczku – sposób wykonania:
Pyszna i szybka przekąska na Sylwestra i inne tego typu domowe imprezy. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie imprezowych przekąsek, ta przystawka jest idealna. Zawinięte śliwki w boczku efektownie wyglądają na imprezowym stole. Na imprezie ruloniki znikają pierwsze.
Śliwki kładziemy na plastrze boczku i zwijamy w rulonik. Boczek musi być wędzony, nie nadaje się boczek parzony. Jeśli boczek ma z 1 strony tłustszą część, to dajemy ją na wierzch. Szerokość plastra musi być taka, aby z zapasem owinąć śliwkę
By całość była stabilna i było za co złapać podczas jedzenia, przekłuwamy wykałaczką. Tak samo postępujemy z pozostałymi śliwkami i boczkiem.
Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i pieczemy aż boczek się zarumieni – około 5-10 minut. Boczek nie może być miękki ani spalony. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze boczek szybko się zarumieni, a śliwki nie stracą swojej wilgotności.