Czas 45 minut Porcji 6 kcal : 160 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis na słodko kwaśną wątróbkę cielęcą po żydowsku dostałam kilka lat temu od mojej babci. Wypróbowałam wielokrotnie ten przepis i jest fantastyczny!!! Życzę smacznego!!!
Słodko – kwaśna wątróbka cielęca po żydowsku – składniki:
2 cebule pokrojone w plasterki,
3 łyżki tłuszczu,
1/2 kg wątróbki cielęcej pokrojonej w małą kostkę,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/4 łyżeczki papryki,
2 łyżki mąki,
1 i 1/2szkl.wrzątku,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru
Słodko – kwaśna wątróbka cielęca po żydowsku – sposób wykonania:
Przepis na słodko kwaśną wątróbkę cielęcą po żydowsku dostałam kilka lat temu od mojej babci. Wypróbowałam wielokrotnie ten przepis i jest fantastyczny!
Cebulę lekko zrumienić w gorącym tłuszczu, włożyć wątróbkę, smażyć na średnim ogniu przez 5min; zestawić z ognia. Posypać solą, pieprzem, papryką i mąką, zamieszać, wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać, postawić na ogień, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut na bardzo małym ogniu. Spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. Podawać na gorąco z kluseczkami, makaronem i sałatą lub surówką.