Soczyste żeberka po diabelsku

Czas 60 minut Porcji kcal : 220 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Żeberka myjemy i kroimy w paski. Przyrządzamy marynatę: łączymy bulion z miodem, olejem, sosem sojowym, octem i mąką oraz drobno posiekanym chili.

Soczyste żeberka po diabelsku – składniki:

800 g żeberek wieprzowych
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
szczypta imbiru
5 ząbków czosnku
3 papryczki chili
2 łyżki sezamu
szklanka bulionu warzywnego
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
łyżeczka soli, szczypta pieprzu
pęczek szczypiorku

Soczyste żeberka po diabelsku – sposób wykonania:

Żeberka myjemy i kroimy w paski. Przyrządzamy marynatę: łączymy bulion z miodem, olejem, sosem sojowym, octem i mąką oraz drobno posiekanym chili /bez pestek/, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem, sezamem i mieszamy.

W marynacie umieszczamy żeberka, wstawiamy do lodówki na całą noc /przykrywamy folią/.
Na drugi dzień smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy starkowaną na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy je marynatą w której się moczyły, na to kładziemy podsmażone warzywa.

Pieczemy około 50 minut /należy sprawdzać i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia/ w 180 stopniach C, co jakiś czas przewracając i polewając wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. Żeberka podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *