Sos beszamelowy

Czas 15 minut Porcji kcal : 135 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 10 zł.
Sos beszamelowy doskonały do wielu dań. Na patelni lub w garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło.

Sos beszamelowy – składniki:

łyżka masła
łyżka maki
150 ml szklanki mleka ( ewentualnie mleka i śmietany)
1 żółtko
wyciśnięty sok z małej cytryny
przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sos beszamelowy – sposób wykonania:

Sos beszamelowy doskonały do wielu dań. Na patelni lub w garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Po roztopieniu wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką.

Uwaga sos beszamelowy można łatwo przypalić, dlatego musimy go mieszać przez cały czas przygotowywania. Przypalony sos ma gorzki smak. Tuż po wymieszaniu masła z mąką wlewamy 3/4 ilości mleka i cały czas mieszając oczekujemy by sos zgęstniał. Po zgęstnieniu ściągamy sos z ognia i doprawiamy według uznania i smaku przyprawami.

Rozcieramy żółtko z pozostałą częścią mleka/śmietany i dodajemy do sosu. Sos doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i doprawiamy sokiem z małej cytryny.

Sos beszamelowy podajemy na gorąco. Polecam mój wypróbowany przepis na bechamela

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *