Sprawdzony przepis na lody domowe o smaku kajmaku

Czas 25 minut Porcji 10 kcal : 190 kalorii/100ml Trudność łatwe Koszt: do 15 zł.
Polecam mój sprawdzony przepis na niesamowicie pyszne domowe lody śmietankowe o smaku kajmaku. Lody domowe bez użycia maszynki do lodów. Rozpływają się w ustach i dosłownie rozpieszczają podniebienie. Zdecydowanie najlepsze lody, jakie jadłam. Każdy będzie chciał dokładkę. Śmietanka i kajmak o smaku krówki to idealne połączenie. Przepis jest bardzo prosty. Jeśli szukasz szybkiego deseru na zimno, to lody będą idealne. Gorąco polecam je zrobić!

Tylko 2 składniki:

  • 400 g śmietanki 30 %
  • puszka gotowego kajmaku o smaku krówki

Dodatkowo wafelki do lodów lub patyczki do lodów.

Schłodzoną w lodówce śmietankę miksujemy za pomocą miksera na wysokich obrotach w wysokim naczyniu. Śmietanka na początku ubijania może chlapać, dlatego ważne jest wysokie naczynie. Ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany.

Następnie dodajemy karmel z puszki i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Czas mieszania niecała minuta. Zbyt długie mieszanie mogłoby spowodować rozwarstwienie się śmietanki na masło i maślankę.

Gotowe lody domowe po wyjęciu z zamrażalnika.

Przekładamy do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na 24 godziny. Temperatura zamrażalki około minus 15 stopni. Zalecane jest w trakcie etapu zamarzania, przynajmniej raz zamieszać łyżką masę lodową. Dzięki temu nie powinny powstawać kryształki lodu i lody zamrożą się równomiernie. Ja nie mieszałam lodów w trakcie mrożenia i wyszły rewelacyjne. Jeśli nie wytrzymacie czekać całej doby na pyszne domowe lody, to po około 6 godzinach powinny nadawać się do kosztowania. Będą wówczas lekko miękkie.

Gotowe lody spożywamy według uznania. Ja np przełożyłam je na kupne wafelki do lodów – jak na zdjęciu :-). Wafelki do kupienia w większości sklepów spożywczych. Można także masę lodową przed zamrożeniem wlewać do pojemniczków np po serkach homogenizowanych i w każdy wsadzić patyczek do lodów.

Pamiętajcie, że po wyjęciu z zamrażalnika roztopionych lodów nie można ponownie zamrażać.

Lody najlepiej nakładać za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki umieszczonej na chwilę w gorącej wodzie.

Smacznego!

3 odpowiedzi na “Sprawdzony przepis na lody domowe o smaku kajmaku”

  1. Ewo, lody wyszły cudowne. Niebo w gębie. Dzięki za przepis!

  2. Bardzo fajny przepis. Domowe lody to jest sztos. My robiliśmy wiśniowo – bananowe i solony karmel. Twój przepis chętnie w weekend wypróbuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *