Stek po wlosku - składniki:

Stek wołowy - 4 szt., grubość: ok. 3-4 cm
4 łyżki pesto czerw.
4 łyżki pesto ziel.
4 ząbki czosnku
1 mala cebula
pomidory koktajlowe - 250 g powinno starczyć :)
Parmezan (nie jest konieczny)
Oliwa z oliwek
Trochę masła do posmarowania formy
Sol, pieprz

Stek po wlosku - sposób wykonania:

Mięso umyć i dobrze wysuszyć. Wysmarować formę masłem i rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mięso podsmażyć na oliwie - każdą stronę po 1 minucie.
W międzyczasie posiekać cebule i czosnek i zmieszać z pesto. Podsmażony stek wyłożyć na wysmarowana tłuszczem formę, przyprawić pieprzem i sola. Potem nałożyć na stek równomiernie w.w. masę z pesto (tylko gore). Na to układać pokrojone w cienkie plasterki pomidory koktajlowe. Ponownie posypać sola i pieprzem.
Stek piec w piekarniku 14-20 minut (ja przez zapomnienie piekłam 25 minut i nie był suchy ?art ) 14 minut - to wyjdzie krwisty.
Pod koniec pieczenia posypać parmezanem (mi smakuje bardziej bez).
Podawać z bagietka albo ciabatta.
Smacznego u?miech
Poleć przepis znajomemu