Czas 5 minut Porcji 1 kcal : 155 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Stek po włosku – składniki:
Stek wołowy – 4 szt., grubość: ok. 3-4 cm
4 łyżki pesto czerw.
4 łyżki pesto ziel.
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
pomidory koktajlowe – 250 g powinno starczyć 🙂
Parmezan (nie jest konieczny)
Oliwa z oliwek
Trochę masła do posmarowania formy
Sol, pieprz
Stek po włosku – sposób wykonania:
Mięso umyć i dobrze wysuszyć. Wysmarować formę masłem i rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mięso podsmażyć na oliwie – każdą stronę po 1 minucie.
W międzyczasie posiekać cebule i czosnek i zmieszać z pesto. Podsmażony stek wyłożyć na wysmarowana tłuszczem formę, przyprawić pieprzem i sola. Potem nałożyć na stek równomiernie w.w. masę z pesto (tylko gore). Na to układać pokrojone w cienkie plasterki pomidory koktajlowe. Ponownie posypać sola i pieprzem.
Stek piec w piekarniku 14-20 minut (ja przez zapomnienie piekłam 25 minut i nie był suchy) 14 minut – to wyjdzie krwisty.
Pod koniec pieczenia posypać parmezanem (mi smakuje bardziej bez).
Podawać z bagietka albo ciabatta.
Smacznego