Czas 25 minut Porcji 1 kcal : 86 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo smaczna surówka z białej kapusty Colesław, pasuję do obiadu mięsnego jak i dań typu pierogi ruskie.
Surówka z białej kapusty – składniki :
1 mała główka kapusty (najlepiej młodej)
3 marchewki
1 jabłko winne
sól, pieprz
majonez
Surówka z białej kapusty – sposób wykonania :
Bardzo smaczna surówka z białej kapusty Colesław, pasuję do obiadu mięsnego jak i dań typu pierogi ruskie.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy pozostałą główkę i osuszamy. Kapustę dzielimy na ćwiartki i drobno kroimy lub szatkujemy za pomocą kuchennej szatkownicy (można też kapustę pokroić na krajalnicy).
Do poszatkowanej kapusty dodajemy obrane i potarkowane na grubych oczkach marchewki oraz potarkowane jabłko, przyprawiamy do smaku solą i odstawiamy aby kapusta zmiękła. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Surówka jest gotowa do spożycia!