Czas 25 minut Porcji 4 kcal : 96 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Smaczna i szybka surówka z marchewki, doskonała na obiad. Jabłko i marchewki myjemy i obieramy. Ścieramy je na tarce. Grubość według indywidualnych preferencji.
Surówka z marchewki – składniki:
– 5 marchewek
– 1 kwaskowe jabłko
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– cukier do smaku
– garść włoskich orzechów
Surówka z marchewki – sposób wykonania:
Smaczna i szybka surówka z marchewki, doskonała na obiad. Jabłko i marchewki myjemy i obieramy. Ścieramy je na tarce. Grubość według indywidualnych preferencji – ja preferuję starkowane na grubych oczkach. Dodajemy pokruszone /oczywiście wyłuskane/ orzechy włoskie. Skrapiamy surówkę sokiem z cytryny dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dodajemy oliwę i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
P.S. Do smaku można także dodać rozgnieciony ząbek czosnku lub 2 łyżki utartego chrzanu.
Smacznego
Pyszna wersja surówki z marchewki, dodatek orzechów genialny. Mąż zachwycony POLECAM.