Surówka z marchewki

Czas 25 minut Porcji kcal : 96 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Smaczna i szybka surówka z marchewki, doskonała na obiad. Jabłko i marchewki myjemy i obieramy. Ścieramy je na tarce. Grubość według indywidualnych preferencji.

Surówka z marchewki – składniki:

– 5 marchewek
– 1 kwaskowe jabłko
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– cukier do smaku
– garść włoskich orzechów

Surówka z marchewki – sposób wykonania:

Smaczna i szybka surówka z marchewki, doskonała na obiad. Jabłko i marchewki myjemy i obieramy. Ścieramy je na tarce. Grubość według indywidualnych preferencji – ja preferuję starkowane na grubych oczkach. Dodajemy pokruszone /oczywiście wyłuskane/ orzechy włoskie. Skrapiamy surówkę sokiem z cytryny dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dodajemy oliwę i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.

P.S. Do smaku można także dodać rozgnieciony ząbek czosnku lub 2 łyżki utartego chrzanu.
Smacznego

Jedna odpowiedź do “Surówka z marchewki”

  1. Pyszna wersja surówki z marchewki, dodatek orzechów genialny. Mąż zachwycony POLECAM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *