Czas 40 minut Porcji 9 kcal : 265 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Szarlotka mojej mamy – składniki:
(przepis na tortownicę o średnicy 25cm)
800 dag jabłek
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
Szarlotka mojej mamy – sposób wykonania:
Jabłka obieramy obieramy ze skórki i kroimy w spore plasterki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i miksujemy, wlewamy żółtka i mieszamy, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Dodajemy skórkę z cytryny i ponownie delikatnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wylewamy połowę ciasta, na to układamy 1/3 jabłek, na nie wylewamy resztę ciasta i na to pozostałe jabłka. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.