Czas Wykonanie 45 minut Porcji 10 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Szarlotka na kruchym cieście – składniki:
ciasto:
pół kg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
łyżka śmietany kwaśnej
cukier waniliowy
1 kg jabłek
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
Szarlotka na kruchym cieście – sposób wykonania:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z zimnym masłem aż powstanie kruszonka, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, śmietanę – zagniatamy ciasto.
Oddzielamy 1/3 ciasta, zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki a resztą wylepiamy dno formy wysmarowanej masłem.
Jabłka obieramy i tarkujemy na grubych oczkach, dodajemy cynamon i cukier, mieszamy, przekładamy na patelnię dusimy aż odparuje nadmiar soku. Masę kładziemy na spód a na wierzch tarkujemy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.