Czas 30 minut Porcji 4 kcal : 240 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Prosta szarlotka, efektownie wyglądająca. Krucha i jednocześnie nasączona miąższem jabłek. Rodzina będzie zachwycona jej smakiem i zapachem.
Szarlotka z połówkami jabłek – składniki:
3 szklanki mąki
1 jajko
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
6 jabłek
cynamon
cukier waniliowy
Szarlotka z połówkami jabłek – sposób wykonania:
Prosta szarlotka, efektownie wyglądająca. Krucha i jednocześnie nasączona miąższem jabłek. Rodzina będzie zachwycona jej smakiem i zapachem.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do maki. Ugniatamy kruszonkę i wbijamy jajo oraz dodajemy cukier i jogurt. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wałkujemy i wykładamy na dno wysmarowanej masłem blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na pól. Usuwamy gniazda nasienne i układamy polówki na wyłożonym cieście. Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą połowę ciasta również wałkujemy i przykrywamy nią jabłka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.