Czas 30 minut Porcji 8 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Szpinakowa fantazja – składniki:
Składniki na ciasto:
– półtora szklanki mąki
– szklanka cukru
– pół szklanki oleju
– 250 gram mrożonego szpinaku
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka
– opakowanie cukru waniliowego
składniki na krem:
– 400 gram śmietany kremówki
– cukier puder do smaku
– serek mascarpone 125 g
– 2 kiwi
– 2 plastry ananasa z puszki
– olejek cytrynowy
Szpinakowa fantazja – sposób wykonania:
Szpinak rozmrażamy a następnie dokładnie odciskamy i mieszamy z połową oleju (mikserem) . Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka zostawiamy) dodając cukier oraz cukier waniliowy a także pojedynczo żółtka .
Następnie wolniutko wlewamy pozostały olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C a po upieczeniu i wystudzeniu przekrajamy na 2 blaty.
Krem: śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i chwilkę jeszcze ubijamy. Do ubitej piany dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy (kilka kropel), mieszamy.
Gotowym kremem przekładamy blaty. Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.